Volum

En spilleliste

Kort versjon:
Les den første og siste novellen.

Lang versjon:
Musikk i levende live kan gi deg ditt livs opplevelse. Fra en liten intim konsert der kan du føler sangeren synger kun til deg til store stadionkonserter der du deltar i et gigantisk kor og synge teksten tilbake til banden. Du kan ta av på rytmene, på riffet, på refrenget.

Musikk gjennom høytalere er solskinn til tankene. Den tar en kveld til nye høyder. Den kan fargelegge en grå dag. En sang kan få deg til å smile om så verden er i mot deg. En beat kan få deg til å løpe raskere. Ett riff kan få deg til å løfte høyere. En melodi kan fylle hjertet ditt, en sangtekst kan knuse det. Jeg elsker musikk. Fra gitarsoloen til “I’m alive” som startet det hele til mitt siste kjøp “Temple sleeper”. En sang skaper et sted for deg. Det former minnene. Det blir lydspor til det du ser. Landskap som glir forbi på et tog. Skogen og stien på joggetur. I byen på vei til noe eller noen. Eller det kan være musikk til lesingen.

Dette er en novellesamling om musikk. Ni korte stykker om musikk, og etter novellene får du ni enda kortere tekster om forfatteren sitt forhold til musikk. Det er som et litt kort album, ni spor.

Spor 1. Rock n roll, baby: Om inspirasjon til sanger. Kanonbra, søt og sår om hva som inspirerer den som skriver sanger. Synes du dette hørtes ut som en god ide kan du like boken Audrey, vent! Hovedpersonen er ei jente som slår opp med typen, og dermed blir hun inspirasjonen til en superhit.

Spor 2. Jeg som synger. Om sang, kjærlighet og å ikke passe inn.

Spor 3. Stjernefall blues. Om å treffe Jack White fra White Stripes på Shell i Seljord.

Spor 4. Deilig er jorden. Om å synge for to typer publikum. Et voksent og takknemlig, og et yngre og hevngjerrig.

Spor 5. Hans Christian Toresen og Pretty space. Om å ha spilt i band og ikke lenger gjøre det av en grunn.

Spor 6. Jeg var en gang et tre. Om musikk og tanker du gjør deg i en begravelse.

Spor 7. Uro. Om musikk og sårbarhet. Sex og piano.

Spor 8. Lyden av en klarinett. Om å vokse opp og om slagkraften i en klarinett.

Spor 9. Høye hæler. Om følelsen av å spille musikk og mene det.

I første novelle sies det at det er andre sporet som er viktigst på et album. Det første sporet er som regel den sangen alle liker, det er på spor to du forstår om dette er virkelig bra.  Det er kloke ord, men heldigvis leste jeg alle novellene. For i denne samlingen var det første og siste spor som var kanonbra. Resten var litt opp og ned, noe fint, noe kjedelig og noe blæh. Jeg savnet det kicket det er når en sang treffer. Jeg tok meg i å savne musikken i mange av novellene.

Du finner flere bøker om musikk på ungdomsboka: http://ungdomsboka.blogspot.no/search/label/Musikk

Her er YouTube-spillelista til boka: https://www.youtube.com/watch?list=PLzNP4rGAOSRJMFuT2gGvBbyHkAyt5U7yG&v=2WGu7dEjPsg

 

Poplitt

Skrevet av: Bjørn Veen

Sommertid er festivaltid. Vi stiller ut bøker med musikk i hovedrollen.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 16. september 2015