The selection: Utvelgelsen

America Singer er nesten perfekt, hennes eneste feil er å elske to menn!

Vi befinner oss i en ukjent og usikker framtid. Landet heter Illea, det snakkes om opprørere, Ny-Asia og fjerde verdenskrig og etter hvert kommer det fram at vi er i et fremtidig USA kalt Illea. Landet er styrt av en kongefamilie og alle innbyggere er et tall. Dette tallet sier hvilken posisjon du har i samfunnet. Jo lavere tall, er jo nærmere toppen. Åttere er de som står utenfor samfunnet, de syke, foreldreløse og hjemløse. Syvere er grovarbeidere som gårdsgutter og byggearbeidere, Seksere er arbeidere som sydamer, sjåfører og kokker. Femmere er kunstnere, Firere er forretningsmenn, alt fra bønder til eiendomsmeglere og Treere er tenkerne som bibliotekarer, ingeniører og advokater. Toere er kjendiser, fra idrettsstjerner til politikere og Enerne er de som styrer, kongefamilien og adelen.

  “De øvre kastene så på meg som jeg hadde stjålet noe fra dem. Fra firere og ned jublet de for meg -- ei helt alminnelig jente som hadde kommet seg opp i verden.”

Men det viktigste av alt nå er at prins Maxon av Illea skal finne sin kone. Hver konge i Illea velger sin kone blant en heldig jente i passelig alder, hun kan være hvem som helst i landet. Alle inviterte jenter kan melde seg på lotteriet som ender med at 35 jenter trekkes ut for å bo på slottet med prinsen. Gjennom et tv-sendt opphold skal det hele ende med en ny dronning. Hele Illea gleder seg, og alle jenter i gifteklar alder har meldt seg på, vel, hele Illea utenom America Singer. America tenker nemlig bare på nabogutten Aspen og hvordan de kan få hverandre offisielt og ikke bare i skjul. For hun er en femmer og han er en sjuer, og jenter gifter seg ikke ned i klasse. Hun lever lykkelig om enn fattig, da verden plutselig snus opp ned og hun blir en av de 35 utvalgte.

Det er lite dystopisk her. Det er ikke de største problemene som tas opp her. Det nevnes av og til at det er dumt å være sulten, at det er litt irriterende på å ikke kunne bestemme selv. Det er mer et eventyr med hovedpersonen America som en lykkelig Askepott.

  “Ja vel. Så forandrer vi ikke på imaget ditt, vi framhever det bare. Jeg må pusse litt på deg, men det kan hende denne aversjonen mot falskhet blir din største fordel her. Hold fast ved det, vennen min.”

På slottet er det mange flotte kjoler, utsøkt mat og akkurat så mange intriger du tror det blir når du samler 35 jenter som skal kjempe om en manns gunst. Det vil bli mange store følelser om nokså små ting. Om du liker realityshow og eventyr så er dette en lett sommerbok å drømme seg vekk med.

  “Det var så mye som surret i hodet mitt. At familier er familier, samme hvilken kaste de tilhører. At alle mødre har sine bekymringer å bære. At jeg egentlig ikke hatet noen av jentene her, samme hvor feil de måtte være for prinsen.”

Boka gitt ut av Vigmostad og Bjørke, den er på 316 sider. Den finnes også som ebok i eBokBib.

PS! Bok to, Eliten, er akkurat ute, og bok tre, Den ene, kommer i høst

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 4. august 2016