Slipp hold

Dette er en bok om å våge. En bok om å trekkes mot noe uvanlig. Om det å bli voksen nok til å godta hele deg, også de ukjente sidene dine.

Mari går på videregående. Hun syr klær selv og vil gjerne gå videre med klesdesign. Hun bor i kollektiv og virker som en selvstendig jente. Hun er sammen mer Torger, en veltrent fyr med klare fremtidsplaner som virker glad i Mari. Men den Mari vi møter i første kapittel er en annen enn den vi forlater i siste. Mari møter nemlig et helt annet miljø gjennom en ny fyr som flytter inn i kollektivet. Gjennom nye opplevelser får hun ny innsikt i hvem hun er, hva hun vil og hvem hun vil ha rundt seg.

Det er også en bok om suspension, om det å henge etter huden i kroker. Men det er så mye mer enn det. Jeg likte svært godt det å lese om Mari sitt møte med dette nokså smale fenomenet. Å få hennes tanker om å sveve, å kjenne dragningen mot å våge å gjøre det var helt fantastiske. Jeg har ingen drøm selv å henge etter kroker, men jeg kan gjenkjenne det å være fascinert av noe sært og farlig. Det er en sterk følelse, en vill blanding av gru og glede som spinner i magen.

En annen sterk følelse er seksualdrift. Det er en del sex her. Men den er skildret som en naturlig del av livet til en ung voksen, som sex gjerne er. Blant annet er det en god passasje der vi får sammenlignet sex i virkeligheten med pornofilm. Det er ikke det samme. Boka er realistisk, troverdig, og allikevel drivende. Jeg er imponert.

Jeg gir ikke bøker aldersgrenser. De bildene du får i hodet av å lese kommer av egne erfaringer, av ting du har sett og opplevd. Men denne boka passer nok best for 10. trinn og elever ut i videregående. Den er ikke farlig å lese for yngre, jeg tror bare ikke de synes den er så interessant.

Det fascinerende med bøker er hvordan de kan hente frem minner. ”Slipp Hold” brakte frem minner om en jeg var før. Hvem vet hva boken vil hente fram fra dine minner? Kanskje den vil si noe om deg hvor du er akkurat nå i livet? Kanskje den kan vise deg valg du slipper og ta. En bok lever i deg, det er din lesing som vekker den. Du, med dine minner, dine opplevelser og dine tanker gjør leseopplevelsen til bare din.

Jeg liker så godt hvordan samtalene er skrevet i boken. De glir så uanstrengt, det er som å bli kjent med noen i virkeligheten.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 23. oktober 2015