Skarlagenssalen

Et overskuddsfenomen av en krimroman.

Her får du grøss med Svarteboksprester, hjemsøkte herregårder og  pakter med djevelen. Dette i Bernhard Borge stil, så det overnaturlige er ikke helt utelukket.
Selve krimgåten er et klassisk lukket-rom-mysterie som John Dickson Carr var en mester på.
Det hele er krydret med historiske og geografiske fakta i skildringene av Kristiania og Smaalenene og historiske personer, i 1897. Du settes tilbake til en annen tid

Boken var og merkelig aktuell med sin beskrivelse av spiritismen, som var på et høydepunkt rundt denne tid. Det var mange likhetene med dagens alternative bevegelser. Der de hadde det engelske mediet Celia Fay som snakker med de døde, har vi det amerikanske mediet Lisa Williams som gjør det samme.

Det er en omstendelig historie som fortelles, kort sagt:
Skuespiller og rasjonalist Fredrik Lange har inngått et veddemål med skuespillerkollega Koth om å overnatte i Skarlangenssalen på Herregården Ugge. Det hviler en forbannelse over den: De som har prøvd dette før har blitt gale eller forsvunnet som byggeren av herregården, svartebokspresten Ulstadius Ugge.

Det er et broket følge som tilslutt legger i vei fra Kristiania:
Vår helt er Oskar Brattenschlag, her som tolk, men hans rolle blir meget større.
Med seg har han sin forlovede, den skjønne Ada som er på besøk fra Bergen.
Fra universitetet har de med seg Sebastian Lagergren, en religionsforsker. Han er rasjonell inntil det absurde, uten sosiale hemninger og er en kilde til morsomheter.
“La oss “tro” minst mulig,” sa Lagergren. “Det er slikt de religiøse driver med”.
“Var de ikke selv religionsforsker?”
“En lærd doktor forsker på sykdommer, men forhåpentligvis lider han ikke av dem selv…”
Videre er det verdensberømte engelske mediet Celia Fay overtalt til å bli med, eieren av godset og medlem av Psykisk Selskab. Enkefru Eulalia Blegestad sammen med sin finsksvenske hovmester Ekkri Vanhanen er vertsskapet  og til slutt har vi Kappelan Jon Lauritz Quisling, Norges fremste satanolog,  med sin sønn Vidkun på 10 år. Jeg synes det er litt mye med Vidkun Quisling

Det blir skrekk, gru, drama og mørke hemmeligheter før det selvfølgelig ender med full oppklaring ved peisen foran hele reisefølget.

Boken er ordrik, den renner over av kunnskap, av avstikkere og den holder på tidens tone og i samtaler, selv utskjelling skjer på høflig vis. Dette er bok nr 2 om Oskar,i nr 1 assisterte han selveste Sherlock Holmes! Går fint å leses for seg selv.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 4. april 2014