Hvis du vil

Hvis du vil er Helle Helles siste roman. Jeg håper det snart kommer flere.

Det ordknappe språket i romanen avdekker en avgrunn av ulevd liv. Alt er så enkelt og klart beskrevet. Romanens underlige fremdrift og spenning viser at Helle Helle kan lage god litteratur av det meste, til og med en mislykka joggetur.

To mennesker er ute og løper. De løper seg begge bort og møter på hverandre når mørket faller. De ser seg tvunget til å overnatte ute i skogen og finner en gapahuk hvor de kan tilbringe natten. Det er kaldt, de har gnagsår og er uten mat og drikke. De to løpende er Roar (48) og en ikke navngitt kvinne. I løpet av natten blir de bedre kjent og selv om det er Roar som har fortellerperspektivet er det kvinnen og hennes liv som tar størst plass i boka.

Den danske forfatteren Helle Helle har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap. I fjor var hun nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for denne romanen, men vår egen Jon Fosse stakk av med prisen for triologien: Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd.

Helle Helles tidligere romaner holder samme høye standard. Blant dem er Ned til hundene og Dette burde skrives i nåtiden skikkelig gode.

 

Therese Pedersen

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Gjesdal administrator 17. juni 2016