Dette skjer denne måneden

Nyhetsbrev januar 2015

Dette skjer denne måneden:
Bibliotekstatistikken for 2014: Tallene viser en total utlånsøkning på 2,4 %. Bokutlånet til barn har gått opp med ca. 3 % mens bokutlånet til voksne har gått ned med ca. 3 %. Utlån av det vi kaller ”andre media”, lydbøker, film og musikk, fortsetter å gå ned.
Utlån av e-bøker er nytt av året, og i forhold til folketallet, ligger Gjesdal nesten på topp i e-bokutlån i Rogaland.  Vi startet opp med utlånet av ebøker sammen med resten av fylket 1.7.2014 og har lånt ut 1519 e-bøker i løpet av dette halvåret. Vi har gjort en ekstra innsats overfor barn og unge for å gjøre dette nye tilbudet kjent.
Besøkstallet har gått noe ned i 2014 i forhold til året før: fra 52.030 i 2013 til 51.590 i 2014, dvs. -0,8 %. Det var mindre enn forventet siden Veveriet var nesten utilgjengelig i lange perioder mens veiarbeidet foregikk i Rettedalen.
Det er fremdeles barna som er de ivrigste bibliotekbrukerne i Gjesdal. Andelen utlån av bøker og andre media for barn og unge var 64 % i 2014.

Spilldag: Lørdag 10. januar

I januar har vi følgende utstillinger:
Friluftslivets år, vi starter friskt med utstillingen inspirert av denne nasjonale markering av norsk friluftsliv. Den 13. januar sparkes det hele i gang med en utfordring om å overnatte ute, som ordfører Frode Fjeldsbø har tatt i mot. Om en overnatting ute ikke frister, kan du alltid bruke januar til å planlegge årets turer, vi har bøkene.
Lokalsamlingen. Vi stiller ut gode bøker fra lokalsamlingen vår og minner om de mange nettressurser vi har: http://gjesdal.cslibrary.no/lokalhistorie

Tips fra bokhyllene:
Ungdomsbok: De som ikke finnes: Politikk er ikke bare kjedelige debatter med alvorlige voksne. Det er også det som former vårt samfunn. Som skaper papirløse flyktninger, de som ikke finnes. Forstå verden rundt deg litt bedre med denne gripende fortellingen. Les også om Emilie i Verdensredderne. Du finner og bøkene som ebøker i eBokBib.

Månedens avdeling: Lokalsamlingen
Her finner du lokal litteratur fra og om Gjesdal samt resten av fylket. Det vi ikke har kan vi låne inn fra andre bibliotek. På Nasjonalbibliotekets bokhylla.no finnes også en mengde bøker, se bare hva som finnes fra Gjesdal: http://gjesdal.folkebibl.no/101147/nb/articles/litteratur-om-gjesdal

Visste du:
I vår fotosamling på Flickr finner du gamle bilder fra Gjesdal kommune.
https://www.flickr.com/photos/gjesdal_folkebibliotek/

Husk:
Du finner alle våre nye bøker for voksne i boktårnet i foajeen.

 1. Barsakh

  Undertittel: Emilie, Samuel og Gran Canaria : roman
  Av: Stranger, Simon
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2009
  Finnes som: Bok
 2. Verdensredderne

  Undertittel: roman
  Av: Stranger, Simon
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2012
  Klassifikasjon: Sosiale strukturer
  Finnes som: Bok
 3. De som ikke finnes

  Av: Stranger, Simon
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2014
  Finnes som: Bok

Friluftslivets år

Skrevet av: Bjørn Veen

”Bruk av friluftslivet gir gode opplevelser, økt livskvalitet, en bedre helse og et rikere liv. Friluftslivets år 2015 er en nasjonal markering av norsk friluftsliv. Året gir en unik mulighet til å vise frem bredden av friluftslivet, og gi hele folket eierskap til naturen.”