Attraksjoner i Gjesdal

Dette er verdt å se i Gjesdal kommune.

Fossi Gjesdal

Fossi Gjesdal
Månafossen:
Månafossen er Rogalands største foss og Norges niende største foss i fritt fall.

Fra parkeringsplassen går du til fots på sørøstsiden av elva. Stien opp til Månafossen er til dels bratt og ulent. På de bratteste stedene er det satt opp trapper og kjettinger til å holde seg i. Fra stien har du utsyn over Månafossen som har et fritt fall på 92 meter. Fossen er vernet og er en av Rogalands største turistattraksjoner.

før skumring
Kongeparken: Kongeparken er Vestlandets største opplevelsespark og den attraksjonen i Rogaland med høyest besøk.

I Kongeparken kan du oppleve magisk sjokoladefabrikk, Norges lengste bob-bane, Norges største karusell – Humla, Norges høyeste karusell - Luftskipet og bamsebotell. Kongeparken lanserer nye attraksjoner hvert år! Nytt for 2013 er Fossen, en tømmerrenne som sender deg forlengs og baklengs utfor fossefall og stryk..

mot Veen
Gloppedalsura:
Gloppedalsura består av rasblokker som ligger oppå endemorene.

For vel 10 000 år smeltet isbreene bort. En stor endemorene demmet en stund opp Hunnedalselvas tidligere løp mot Veen og Vikeså og det dannet seg en innsjø i Byrkjedalsgryta. Terrassene i Byrkjedal 240 meter over havet vitner om denne morenedemte sjøen. Frostsprenging fikk enorme mengder blokker og stein til å rase ut fra den sørlige fjellsiden. Raset la seg til ro som en 100 meter tykk ur oppå endemorenen.

Hunnedalselva og vannet i Byrkjedalsgryta måtte nå finne et nytt utløp og gravde seg et gjel fra Byrkjedal mot Gilja og Giljajuvet.

Byr¨kjedalstunet
Byrkjedalstunet: Byrkjedalstunet er et hotell og spisested hvor maten, historien og den jordnære, ekte opplevelsen står i sentrum. Byrkjedalstunet har også eget lysstøperi. Her er norskproduserte og håndlagede lys sammen med lokal kunst og interiørvarer.
 
Dressin
Ålgårdsbanen: Figgjo stasjon er gjort om til et lite jernbanemuseum for Ålgårdbanen. Her er det utstilt to gamle jernbanevogner og to skiftetraktorer. Her kan du leie dresiner for turbruk på gamle Ålgårdbanen.

Tur/retur Ålgård er ca. 6 kilometer. Sykkelhjelm er påbudt for din egen sikkerhet, eventuell sykling uten hjelm skjer på eget ansvar. Vi har en del hjelmer for fritt utlån på stasjonen, men tilrår at alle har med sine egne

 

Veien videre til Preikestolen og Kjerag i Forsand kommune er ofte etterspurt, så de to attraksjonen er også med i oversikten.

Lysefjorden
Preikestolen. Preikestolen rager 604 meter over Lysefjorden. Den ble trolig dannet ved frostsprenging i den tid da isbreen lå ved og like ovenfor selve stolen, det er 10 000 år siden. Vann som frøs i fjellsprekkene, sprengte løs store kantete blokker som breen fraktet med seg.

Fra mai - midten av september samt helger i april og slutten av september er det bussforbindelse flere ganger daglig fra Tau til Preikestolhytta. Bussen korresponderer med ferjeavganger fra Fiskepirterminalen i Stavanger.
Det er en 2 timers fottur på merket sti til Preikestolen.
Husk varme klær, godt fottøy (fjellsko) og niste!

Lysefjorden
Kjerag: Kjerag - den majestetiske fjelltoppen i Lysefjorden, 1000 m.o.h. Nyt utsikten over fjorden eller kjenn adrenalinet flomme når du går ut på Kjeragbolten.

Fjellveggen som stuper loddrett ned i fjorden sees godt fra båt. Så vel fjellklatrere som basehoppere lar seg friste av fjellveggen om sommeren. Merket sti fra Øygardstøl, ca. 4 - 6 timer tur/retur. Terrenget er tungt og krevende så det er en fordel å være fjellvandt. Husk fjellsko, gode klær og matpakke.

Fra Haukeli til Kvitlen
Ryfylkestien

Ryfylkestien går og gjennom Gjesdal, fra Haukeli i nord til Kvitlen i sør. Den går gjennom et mangfold av landskap og innom mange av turistforeningen sine hytter. Les mer her: https://ryfylkestien.dnt.no/

 

Målgruppe:

Tagger:

Skrevet av: Bjørn Veen 20. februar 2014