Mormor danset i regnet

Tre generasjoner kvinner. Mørke hemmeligheter avdekkes, med bakgrunn i krigen.

Dette er en virkelig spennende historie, og den bygger på faktiske hendelser. Vi møter tre generasjoner kvinner. Opptakten er at Juni arver besteforeldrene sitt hus, og drar tilbake til øya der hun vokste opp for å rydde ut av huset. Her finner hun et bilde av mormor sammen med en tysk soldat, og et brev hun sendte fra Tyskland i 1946. Juni har aldri visst at mormor har vært i Tyskland. Sammen med en venn begynner hun å nøste i historien, og det er en dramatisk historie hun finner. Mormor reiste altså til Tyskland med en tysk soldat, og hva som hendte henne der, og hvorfor hun nå bodde på ei øy i Norge, sammen med bestefar som er norsk, aner Juni ingenting om.

Det viser seg at mormors historie er full av dramatiske hendelser. Jeg skal ikke røpe for mye om det, det må du lese om.  Men i tillegg til hennes private historie, får vi høre om den lille tyske byen Demmin, som mormor kom til. Dette er en historie som har vært lite snakket om, men denne byen opplevde et forferdelig selvmordshysteri i 1945. Byen ble liggende i den russiske sonen ved krigens slutt. Da russerne nærmet seg byen, oppsto en forferdelig panikk fordi de hadde hørt om hvordan de russiske soldatene for fram. For å unngå en slik skjebne, tok folk livet av seg selv og barna sine. Tallene er litt usikre, men det er snakk om i alle fall 1000 personer. Nå i 2016 kom det ut en bok om disse hendelsene av Florian Huber. Han har snakket med folk som opplevde det.

Vi følger også Junis historie, og morens historie. Forholdene i familien var kompliserte, som det jo gjerne kan bli når det finnes så mange ting en ikke skal snakke om.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Ingeborg Bjelland 14. oktober 2016