Hard er mitt lands lov

Med vikinger til Afrika

 1010. Roma. I havn ligger det gjeve skipet Havjerven, mett og fornøyd. Selv om plyndringen har gått ringt har handelen her i Roma gått bra. Kapteinen på båten, Odd Tryggvasson fra Jæren er fornøyd. Så stig en Grønlending ombord, Ulfr, kvass i augo, hard i kropp og vil fortelle en historie.  En historie om Store-Blåland og gull i store mengder der å finne. Odd, kapteinen, er ikke så overbevist. De skilles i med splid, og når Ulfr kommer tilbake faller harde ord, og ord fanger. Det handler om ære, spottende ord kan ikke tåles. Så Kapteinen blir presset til holmgang med grønlendingen, som drep Odd. Noen utslåtte tenner og trusler senere er Ulfr kaptein på Havjerven og skipet legg ut på den lange ferda sørover.

Utover eventyraspektet, vikinger på tur til Afrika, er det også en morder blant mannskapet, støtt og stadig finner de en av mannskapet drept og blotet til Vali, en hevnens gud. Og Ulfr er heller ikke helt ærlig med motiviet for å dra Havjerven og hele mannskapet, med austmenn, daner, sveaer islendinger, grønlendinger, færøyinger og enda til folk fra Saksland, innover et fremmed kontinent

Språket henter inspirasjon fra sagaen med sine korte setninger og ”understatements”, det er vakker nynorsk. Det er en bok for de med fasinasjon til eldre og hardere tider. Og kanskje mest for menn, kvinner så vidt nevnt, og myke følelser nevnes enda sjeldnere.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 29. november 2013