Din vakre jævel

”Men bare for å si det, boka inneholder nøye forklarte sexscener, så de som fort blir rød og flau må passe seg.” - Siri Marie, Uprisen sitt kommentatorfelt

Hva handler den om:
Robin er 15 år og Hedvig 25. Han går på skolen, og bor med mor og to søstre i en trang leilighet. Hun skal snart gifte seg, jobber i et galleri og har egen leilighet. Han er sjokoladebrun, hun blendahvit. De treffer hverandre under svært dramatiske omstendigheter: Et ran. Så forteller de sin historie annethvert kapittel. Deres forhold er veldig fysisk, de gjør mer enn bare å kysse. Kan en voksen kvinne ha et forhold til en ungdom som er under den seksuelle lavalder? Les selv hvordan det går med Robin og Hedvig.
 
Hva sier jeg:
16 år er den seksuelle lavalder i Norge. Loven er til for å hindre voksne å ha sex med barn under 16, og for å sikre at personer ikke skal debutere seksuelt før de klar for det fysisk og psykisk.
Det er ikke så vanlig at det er kvinnen som er eldst, men uansett er det Hedvig som er den voksne og som har ansvaret. Hun kan i mye større grad enn Robin kan se konsekvensene av det de driver på med. For selv om begge vil, er det fremdeles ulovlig. Hedvig sier et sted at ” Hadde det vært jeg som var mannen, hadde det vært helt totalt uproblematisk”. Jeg vil si at i 2013 blir det heldigvis reagert på en mann på 25 og en jente på 15.

Men jeg kjøper ikke Hedvig sin redsel, godt beskrevet, etter overfallet og måten Robin treffer henne for andre gang og hvordan ting mellom dem utvikler seg. Hun går fra livredd til kåt på for kort tid. Robin kan ha så snille øyne han bare vil, dette tror jeg ikke på.

 
Jeg synes boken hadde sin sjarm, som en dagdrøm, som en såpeoperaepisode. Den vil nok ikke få mange til å tenke ”det kunne vært meg”, kanskje noen vil tenke ”skulle ønske det var meg”.

NRK hadde en reportasje om seksualitet i ungdomsbøker. Synes du sex beskrevet bra i ungdomsbøker?  Er det for mye skildringer eller for lite?

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 4. oktober 2013