Det skjer på biblioteket

Nyhetsbrev januar 2016

Bibliotekstatistikk 2015:
Gjesdal folkebibliotek har fremdeles positive tall, antall utlån opp 4, 5% (inkl. e-bøker) og besøk opp 4,3%. Det er fremdeles barna som er de ivrigste bibliotekbrukerne i Gjesdal. Andelen utlån av bøker og andre media for barn og ungdom var 66%. Gledelig er det også at satsingen vår på barn og unge fremdeles gir resultater: utlånet av bøker til denne aldersgruppen har økt med 7,1%, mens utlånet av bøker til voksne har gått noe ned: -1,5%.

Den store endringen i bibliotekbruk ser vi imidlertid på tallene for utlån av "andre media", dvs. lydbøker, film, dataspill og musikk. Her ser vi en nedgang på 10,6% (en fortsettelse av nedgangen fra 2013 til 2014 som var på 8%). Dette er naturlig da disse mediene er lett tilgjengelig via strømmetjenester. Utlånet av film har og den største nedgangen med -24%, mens utlånet av lydbøker holder seg noenlunde stabilt: +2% for voksne og -1,5% for barn.

I 2014 startet vi opp med utlån av e-bøker fra en fellessamling for Rogaland. I forhold til folketallet, ligger Gjesdal nesten på topp i utlån fra denne samlingen. Også her har vi gjort en ekstra innsats i formidling til barn og unge. Det viser igjen ved at utlånet av barne- og ungdomsbøker utgjør 52% av det totale e-bokutlånet. I andre kommuner ligger andel barne- og ungdomsbøker på rundt 20% (bortsett fra Hå med 47%). Utlånet av e-bøker utgjør ca 5% av det totale utlånet vårt.

I januar har vi følgende utstillinger:
Les meg i søvn. Vi stiller ut God natt-bøker. Gjør den mørke tiden koseligere med å lese høyt på senga. Det finnes også flere fine bøker på nettbrett, prøv et utvalg her på biblioteket, og glem ikke at du kan låne barnebøker på eBokBib.
De beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015: Vi stiller ut bøker fra alle de 11 kategoriene du kan elske bøker på. I januar stiller vi ut bøkene i kategorien «Smittende Sjøltillit».

Nytt i hyllene:
Mimbo Jimbo og den lange vinteren av Jacob Martin Strid: I motsetning til her hjemme er det snø overalt der Mimbo Jimbo bor. Og vinteren vil ikke gå vekk. Hva har skjedd?

Månedens bok
101: De beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015 av Guri Fjeldberg. En av Norges fremste fagpersoner på området presenterer de siste ti års beste bøker. Hun har også delt bøkene inn i elleve forskjellige kategorier, 11 måter å elske bøker på.

Visste du:
Du kan logge deg inn på vår nettside med mobilen. Der kan du også få fram strekkoden til lånekortet ditt. http://gjesdal.folkebibl.no/101726/nb/articles/mobilkatalog

 1. 101

  Undertittel: de beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015
  Av: Fjeldberg, Guri
  Språk:
  Bokmål
  Publiseringsår: 2015
  Klassifikasjon: Litteratur
  Finnes som: Bok

Les meg i søvn

Skrevet av: Bjørn Veen

Vi stiller ut God natt-bøker. Gjør den mørke tiden koseligere med å lese høyt på senga.

Mobilkatalog

Skrevet av: Bjørn Veen

Mobilversjonen av bibliotekets katalog

Målgruppe:

Tagger:

Skrevet av: Bjørn Veen 4. januar 2016