Døden og andre tiggere (2016)

Jeg har for lite kunnskap til å mene noe og for mye medlidenhet til å gjøre noe Jeg er politisk ubrukelig og kunne ikke vært stoltere

Døden og andre tiggere av Anne Helene Guddal er en samling enkle og klare dikt. Boken kan fort leses gjennom, men inntrykket fra diktene sitter igjen lenge. Krig og kjærlighet, politikk og det personlige veves sammen i slående formuleringer om kunsten å være menneske i en verden med store problemer.

Dikt er ikke alltid så enkle å forholde seg til. De krever en annen oppmerksomhet av leseren enn romanbøkenes fortellinger. Til gjengjeld kan dikt åpne for noe annet enn det vi har tilgang til gjennom andre sjangre. Guddal skriver klokt og innsiktsfullt om ensomhet, ødeleggelse, motstand, vold og skammen over å være mennesket. Politikk, krig og enkeltmenneskets lidelser står frem på nye måter i disse diktene.

Jeg er en utbombet by
du ikke våger å gå inn i
av frykt for snikskyttere
og brennende barn

Boken er mørk, søkende og fylt av en alvorslett humor. Diktene oppleves som aktuelle når det allmenne finnes igjen i det personlige. Anne Helene Guddal viser oss diktenes plass i en verden av grusomheter vi ikke kan lukke øynene for.

Økonomi hører ikke hjemme i dikt
sier de rike

Dikt har vi ikke råd til
sier de fattige

Ingen leser dikt
sier de som leser dikt

Terese Pedersen

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Gjesdal administrator 21. juni 2017