#Alfahann

Om kroppspress og trening. Om en pistol og et knust hjerte.

Alfahann er et begrep brukt på lederen av en flokk. Den som har kjempet seg til toppen og holder posisjonen som leder ved å dominere de andre. Som alfahann får kun han muligheten å føre slekten videre. I biologien er det å få spre sine egne gener det viktigste tegnet på en alfahann. I dagligspråk brukes ordet alfahann ofte på en dominerende og sterk person, en som alle jentene vil være med og gutten vil bli.

Mennesket har alltid dyrket helter. Det kan være i sagn, bøker, filmer og spill. Tor, Conan, James Bond, og Master Chief. Den sterke som nedkjemper alt og alle og får den flotteste dama. Dette til tross for at vårt fortrinn som art er å kunne samarbeide og bruke verktøy.
Få hadde overlevde alene i slåsskamp med en bjørn. Vi hadde ikke klart å bygge våre hus, vårt samfunn, langt i fra noe så avansert som internett alene. Vårt samfunn har så mange hjelpemiddel, så mange fallskjermer at vi trenger ikke styrke for å overleve. Så det å være den sterkeste er kun viktig for selvbildet, ikke for å overleve. For idealet er der, i våre historier i vårt hode.

Dette er din virkelighet, dette ideal om å være sterk, uten noen grunn til å være sterk. Å presentere seg selv på nett. Å vise redigerte og utvalgte bilder av et perfekt liv.

Hovedpersonen Torstein har nesten et perfekt liv. Flink, veltrent, ser godt ut og er sammen med ei jente som går på vgs, selv går han i 10. trinn. Han legger ut treningsbilder på Instagram Men vi vet at noe går galt for boken begynner med Torgeir på knærne med en pistol mot tinningen og gråtkvalt hvisker han et navn “Katrine”. Hva har skjedd?

Alle får vondt en gang. Det kan være å falle på sykkel eller å miste noen du er glad i. Hvordan reagerer du på smerte? Kryper du sammen i en ball og gjemme deg? Eller slår du tilbake for å glemme smerten. Torstein går for det siste, han har nådd bunnen og mistet frykten. Det begynner med #Alfahann og ender så brutalt. Dette er en historie om å takle smerte, om å takle oppmerksomhet.

En tankevekkende bok om å være ungdom i dag. Her var ingen pekefinger, men heller det faktum at enhver handling har en konsekvens. Og slutten, den gir deg ikke alle svar, men mye å tenke på. Kanskje du kan lære noe av denne historien.

Dersom temaet er interessant vil jeg også tipse om BadBoy av Anette Münch.

Boken er på 327 sider og er gitt ut av Gyldendal. Den finnes også på eBokBib som ebok.

Gjesdal folkebibliotek
Bjørn Veen

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 25. februar 2016