Å holde pusten

Lett å lese, vond å oppleve: om en tapt barndom og dyster framtid.

Grinebøker. De har et stort publikum, men det er kanskje ikke alltid like lett å be om hjelp. Dette er en roman for de som liker triste bøker. Denne er til de som leser biografier med grusomme barndommer og for unge jenter ferdig med de triste og mørke ungdomsbøkene. For det er trist som en køntrisang, men kort og lettlest. Og den sitter i deg en stund..

Det er vondt om omsorgssvikt, om å havne på skråplanet,  oppleve rasisme, eksperimenter med dop og sex. Historien er skrevet i små kapitler som hopper fram og tilbake mellom barndommens vonde minner og nåtidens vonde problemer. Jeg-personen er 16 nå, lillesøsteren noen år yngre, hun er helt på terskelen til puberteten. Moren er manisk depressiv, beskrevet så fint av datteren:

Det er rart å tenke på at mamma har gått med engler, slikket i seg skyene som softis, at hun har vært verdensherskerinne og at hun har kunnet fly. Men at hun ikke klarer å lage egg og tomatsuppe, eller bli med Emilie på foreldremøte.”

Det er lett å lese denne boken med sine korte kapitler. Historien fortelles gjennom episodier som sammen danner et bilde av livet til hovedpersonen. Nåtiden preges av et barnevern som stadig kommer nærmere og nærmere, de mange spredte barndomsminner er samlivsbrudd, en sykere og sykere mor, ste-familier, venninner og ikke minst lillesøsteren. De lyspunkt som er, er så få, og de tunge stunder så mange og selv lyspunktene har en mørk undertone som messer, “det går ikke bra til slutt”

For meg som leser fantastisk og lever meg inn i historien, og selv har små barn var det hjerteskjærende å lese om en vond oppvekst der foreldre svikter og det for hver gang barna faller blir vanskeligere å reise seg.

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Bjørn Veen 9. mai 2014