Huskeliste

Du har 0 titler på huskelisten.

Vis huskeliste

Starten av innholdet

Galderstjerna

Vegandi
Tittel: Galderstjerna
Forfatter: Rydland, Asbjørn
Klikk for å vurdere Galderstjerna.
Foreslått av: Bjørn Veen

“Galdrane er bakdører og cheat codes til verda!”

Dataspill blir virkelig. Virkeligheten blir hacket. Noe tyder på at hverken vi eller vår verden er alene.

Eirik sitter foran pc-en og spiller dataspillet Reborn i t-skjorte og bukse, i neste øyeblikk står han inne i selve spillet. Der er det natt, det regner og blåser og han er fremdeles kledd i t-skjorte og bukse. Hvordan hadde du klart deg i en dataspillverden ikke ulik TES 5: Skyrim? Hvordan får du fyr på bål uten fyrstikker? Hva gjør du når du vet det er game over om du dør her inne?

    “Eg er ikkje noka pingle. Eg har berre vore i nok dungeons og gravhaugar til å vita at det aldri er nokon god idé. Vi er ikkje akkurat høg nok level til det, for å seia det sånn.”

For Eirik begynne skillet mellom verdener å brytes ned da han havner inn i Promethean sitt nye spill Reborn, et spill inspirert av alt norrønt. Han innser fort at dette klarer han ikke alene. Han trenger hjelp til å overleve her inne, hjelp til å komme tilbake til sin verden og hjelp for å finne ut hva som foregår. Eirik har gode venner i sin verden, Maria og Khalid, begge ivrige spillere av Reborn, men han trenger også venner i spillverden. Fra spillet kjenner han til

    “Arandil, dotter av Jarnil. Alvisk jeger og krigar, boge- og langknivspesialist som kan læra vekk desse og andre skogsferdigheiter. Potensiell følgesvein for alle rolletypar og partnar for begge kjønn.”

Det er ganske annerledes å treffe Arandil når hun ikke er en npc, men en alv av kjøtt og blod. Heldigvis stemmer det som sies om bue- og sax-kunnskapene hennes. Men stadig flere spørsmål dukker opp. Hvor er han havnet her og hvem kan han stole på? Hvordan henger verdenene sammen? Og hvordan kommer han hjem?

    “Ho stirer mot himmelen, hiv etter pusten og grip handa mi som det stod om livet, og eg smiler frå øyre til øyre og veit at det gjer det ikkje lenger

Rydland kan skrive action. Hele den delen av boka der de er i Gjallarvik er glitrende. Det er stemningsfullt der de glir inn fjorden med byen som stiger opp på hver side. Her blir det sitrende spenning der de sniker seg i tussregnet gjennom byen og prøver å finne målet sitt. Det ender med heidundrende handling når de finner målet, eller målet finner dem. Det tar av! Det er fabelaktig!

    “Maria held opp ei skjelvande hand og flirer som ein tulling. “Å fy faen”, kviskrar ho. “Det var det villaste adrenalinkicket ever!”

Det er en bolk i boka der det blir dumpet litt for mye info på leseren, du kjenner det sikkert igjen fra spill, det er masse lore som skal fortelles. Og den grå hverdagen hjemme blir litt kjedelig, det var jo så mye mer spennende på den andre siden! Du vil forstå gamere mye bedre etter å ha lest den bolken av boka. Men hold ut! Slutten er alt du ønsker deg og litt til.

Det samme gjelder for samtalene i boka. De lange samtalene blir kjedelige, folk som snakker og snakker er gjerne det. Men de korte setningene, de syrlige svara, korte utrop og kule one-liners koblet til den heftig handlinga, da er skinner boka. Et “Fat chance” står veldig ut mot “Den tapar fort alle slag, som ikkje stillar til strid”.

333 sider lang er boka og den er utgitt av Samlaget. Den finnes også som ebok i ebokbib. Les og serien om Drakeguten:
http://ungdomsboka.blogspot.no/2010/08/drageguten-av-asbjrn-rydland.html
http://ungdomsboka.blogspot.no/2014/10/kampen-om-kervad-av-asbjrn-rydland.html

Brukerkommentarer

Du må være logget inn for å skrive kommentarer.

Ingen kommentarer
CS Library-RSS

Nytt tips

 1. Maresi

  Klikk her for å lese mer om tipset Maresi.
  Turtschaninoff, Maria

  “Noen dører stenger oss ute, andre skjuler en hemmelighet, mens andre igjen låser inne det som er farlig. De dørene…

 2. Galderstjerna

  Klikk her for å lese mer om tipset Galderstjerna.
  Rydland, Asbjørn

  “Galdrane er bakdører og cheat codes til verda!”

 3. Maretorn

  Klikk her for å lese mer om tipset Maretorn.
  Almhjell, Tone

  Av og til vil du bare høre et eventyr der det gode vinner og de onde får sin straff. Du vil reise til da natta var…

 4. Markspist måne

  Klikk her for å lese mer om tipset Markspist måne.
  Gardner, Sally

  Dystopi. En beskrivelse av et samfunn der det ikke er godt. Dyster. Mørk, trist, alvorlig.

 5. Kildens vokter

  Klikk her for å lese mer om tipset Kildens vokter.
  Itäranta, Emmi

  “Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne”, sa kvinnen på platen. “Historien har ingen begynnelse eller slutt,…