Huskeliste

Du har 0 titler på huskelisten.

Vis huskeliste

Starten av innholdet

Primitive pungdyr

Omslagsbilde for Primitive pungdyr
Tittel: Primitive pungdyr
Forfatter: Svingen, Arne
Klikk for å vurdere Primitive pungdyr.
Foreslått av: Bjørn Veen

Rikard, best kjent som Dick, har en ting han er veldig god til. Å være negativ.

Han skaper en sur stemning i klasserommet ved kverulering med læreren og brakfising. Han er slem med lillesøstre, storsnutet med foreldre og har bare en venn. Men Dick er ikke fornøyd. Han vil ta negativiteten til et nytt nivå, han vil inn i Guinness Rekordbok som den mest negative personen noensinne.

Han varmer opp til rekordforsøket med å skape kvalm hjemme, før han sier ja til å komme i fest hos en klassevenninne. Han blir invitert dit for han lager baluba, og han har planene klare. Men på festen, før all negativiteten kan spres, treffer han Vilde og alt går i vasken. Hvordan kan Dick være negativ når han er forelsket?

Dette er ingen gladhistorie om en sur 15-åring som blir forvandlet til et nytt og bedre menneske av kjærligheten. Vilde har allerede kjæreste. Men når du er en fryktløs, vandrende ulykke lar du deg ikke stoppe av det. Dick bestemmer seg for å bruke sine negative ideer til å overvelde Vilde, han vil lage en så sinnsyk hjemme-alene-fest at Vilde glemmer sin kjæreste.

    - Det står på Facebook at alle er invitert? sier gutten.

    - La meg gjøre det helt klart for deg: Vi tar fotballhuene, alle konsollgutta, datanerder som deg, de Twilight-lesende jentene, folk som rir på hest og esel og sauer, med sminke, uten sminke, vi tar gothere, de med brunkrem, gutter med for mye gelé, de som aldri dusjer etter gymmen, folk i hijab, de som drikker, de som ikke drikker, men vi prøver å holde det på vår alder, hvis ikke kunne man jo invitert lærere, og det vil vi ikke, da blir det jo en helt annen fest…
    Jeg må puste inn.

Og det blir alle hjemme-alene-festers mor. Den er episk, kapittel 6: DET GÅR MOT DRØYE TIDER! er verdt hele boken. Herre-min-hatt så galt det går. Det var hysterisk å lese hvordan det hele bare skeier helt ut. Du hører bråket, ser for deg ødeleggelsene, aj aj så bra! (Ikke for Dick og hans stakkars familie, men for oss som lesere selvsagt)

Her er en bok med store, store følelser, den var mer om kjærlighet enn jeg først trodde, og mindre om sære rekordforsøk. Det er jeg glad for. Denne vippingen mellom å gå på rosa skyer eller under svarte regnskyer gjør Dick til en mer spennende fyr. Det er morsomt dette, og til tider svært pinlig.

 

PS: Tittelen: Dick leser en artikkel om at primitive pungdyr, som pungrotter, koalaer og wombater, er svært tilpasningsdyktige. Han lar seg inspirere av dem til å kunne tilpasse seg enhver situasjon. Noe han får vist til de grader i boken. Etter å ha lest mange anmeldelser på Uprisen var jeg ikke alene om å lure på den: http://uprisen.no/tekst/primitive-pungdyr/

Brukerkommentarer

Du må være logget inn for å skrive kommentarer.

Ingen kommentarer
CS Library-RSS

Nytt tips

 1. Primitive pungdyr

  Klikk her for å lese mer om tipset Primitive pungdyr.
  Svingen, Arne

  Rikard, best kjent som Dick, har en ting han er veldig god til. Å være negativ.

 2. En deltidsindianers fullstendig sannferdige dagbok

  Klikk her for å lese mer om tipset En deltidsindianers fullstendig sannferdige dagbok.
  Alexie, Sherman

  Dette er ingen pingles dagbok. Denne boken er for deg som både takler både klump i halsen og krampelatter.

 3. Aldri tilfreds

  Klikk her for å lese mer om tipset Aldri tilfreds.
  Desplechin, Marie

  Jøss. Ei morosam ungdomsbok. No står verda ikkje til påske. Og omsett frå fransk til nynorsk? Galskap.

 4. Hyperpubertet

  Klikk her for å lese mer om tipset Hyperpubertet.
  Micaelsen, Vera

  Morsomt og klokt om pubertet og mobbing

 5. Kabang! av Mark Haddon

  Klikk her for å lese mer om tipset Kabang! av Mark Haddon .
  Haddon, Mark

  Lett og morsomt om rare lærere, kjipe storesøstre og galaktisk trøbbel